En studie i skolsystemet
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg
Bild
Klicka här när du vill redigera.

skolsystemetblogg

Informera om hur man skriver

9/10/2018

0 Comments

 
​Vid en övning där eleven ska skriva något, t.ex. argumentera för något, beskriva något fenomen, sammanfatta något eller skriva en kort berättelse, förekommer inte alltid information om hur man kan göra.

Eleven lämnas ensam utan stöttning av läraren och ska klara uppgiften själv. Det som eleven bär med sig blir avgörande, d.v.s. om eleven är bekant med skrivande, om eleven kanske läser eller kommer från ett hem där det förekommer läsning, så blir resultatet bättre än för dem som kommer från ett hem utan sådana traditioner.

Dessa erfarenheter eller kanske ren talang kan leda till att övningen slår väl ut. Men eleven har kanske inte lärt sig så mycket. Utan hjälp att skriva förblir den på samma nivå som innan övningen startade.

Ändå kan information ges. Det finns metoder och förfaringssätt som kan vara bra att känna till, både i stort och inför själva övningen. Jag ska här nämna två.

Ett första sätt att lämna sådan information är att presentera mallar. I en mall ges ett exempel på hur eleven kan gå tillväga. Den tipsar om hur innehållet kan organiseras och genom att göra som det står i mallen klarar eleven uppgiften.

Med flera mallar ökar kunskapsmängden. Eleven kan lära sig flera sätt att skriva och kan välja vilket alternativ som passar den bäst.

En andra metod att lära ut hur man kan skriva är att isolera beståndsdelar av texten. En beståndsdel i det här sammanhanget skulle vara ett avsnitt som kan identifieras och avgränsas. Genom att sedan kombinera dessa avsnitt på ett personligt sätt uppnår eleven förmåga att skriva texten.

Som exempel kan här anges en typisk övning: skriva en skönlitterär berättelse. Om läraren ger information om hur en sådan kan konstrueras ökar elevens förutsättningar att skriva den. Viktigt är här att berätta om alla beståndsdelar, inte bara ett fåtal.

Läraren kan informera om att en skönlitterär berättelse kan innehålla flera delar (det kan vara svårt att få med alla men det gäller att försöka). Det kan finnas miljöskildring, beskrivningar av föremål, inredning, omgivningar, natur etc. En karaktär kan introduceras och dennes utseende, tankar, kläder, historia kan beskrivas. Denna karaktär kan t.ex. minnas något, se något, eller drömma. Om det finns fler karaktärer kan dialog uppkomma. En handling kan uppstå om något händer och en tidslinje upprättas.

Endast beskriva drömmar eller yttre föremål var en gång modernistiska tekniker. Skriva endast dialog eller helt undvika dialog är andra sätt. Läraren kan komma in på 1900-talets litteraturhistoria och berätta om de olika stilar som odlades inom modernismen.
​
Genom att på detta sätt meddela eleven om hur texter kan skrivas blir eleven säkrare och kan sätta samman en text lättare. Det blir en vägledning och höjer elevens förmåga att komponera en text. Förmodligen blir det genomsnittliga kvaliteten på uppsatserna bättre och eleven lär sig mer.

0 Comments



Leave a Reply.

    Arkiv

    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017

    Kategorier

    Alla
    Användbarhet
    Berättande Pedagogik
    Betyg
    Bildning
    Det Aktuella
    Det Elementära
    Det Sunda Förnuftet
    Formalbildning
    Förståelse
    Historia
    Humanism
    Information
    Innehåll
    Konst
    Kunskap
    Matematik
    Mening
    Nytta
    Prov
    Reformpedagogik
    Språk
    Statsintresse
    Vetenskap

    RSS-flöde

    ​<span id="blogportalstats" title="166361"></span>
    <script type="text/javascript">
    (function() {
    var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true;
    s.src = 'https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/js/stats/blogstat.js';
    var x = document.getElementsByTagName('script')[0];
    x.parentNode.insertBefore(s, x);
    })();
    </script>
Proudly powered by Weebly
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg