En studie i skolsystemet
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg
Bild
Klicka här när du vill redigera.

skolsystemetblogg

Det elementära är ingen grund att stå på

3/2/2018

0 Comments

 
Att förändra traditioner kan göras på flera sätt. Ett kan vara att ifrågasätta de vanligaste metaforerna som används för att beskriva något och föreslå en annan.

Inom undervisning finns flera klassiska metaforer. En del ser undervisning som ”odling” där varje elev är en planta som ska vårdas men även tuktas för att växa och blomstra. Detta kan ta lång tid, plantan växer långsamt.

En annan metafor som är vanlig är den om att undervisning är ett byggande. Byggandet sker med möda och tar lika lång tid som odlandet av plantan. Varje moment i undervisningen, enligt denna metafor, utgör en byggsten och kunskaperna läggs på varandra till att forma en stor konstruktion där allt vilar på grundstenarna. Det elementära, grundstenarna, blir då de viktigaste kunskaperna utan vilka allt rasar samman.

Men att det elementära skulle vara grundläggande byggstenar är en felaktig uppfattning. Snarare rör det sig om fragment som fallit från byggnadens fasad (om man stannar vid metaforen). De utgör enstaka nedslag i det samlade stoffet. De ger inga perspektiv eller förståelse. De är ingen grund utan är ett godtyckligt urval av enkla fakta.

Jag menar att en tredje metafor är mer lämplig att använda för att karakterisera undervisningen: den om att den är tecknandet av en bild.

Denna bild måste tecknas i sin helhet, annars ser man inte vad den föreställer och allt blir förfelat. På så sätt skapas en översiktlighet och en bättre uppfattning om de kunskaper som kan tas upp. Konturerna syns och en helhetsbild uppstår. Detta behöver inte ta lång tid.

Men man ska inte helt ta bort det elementära, ersätta det med något annat: man ska utöka det med mer kunskaper, mer fakta, fler aspekter, fler insikter; berika det elementära så att en överblick uppstår. Sedan kan man fördjupa sig i utvalda detaljer i bilden för att skapa en större förståelse för något som kan vara intressant och upplysande. På så sätt kan kunskaperna mångfaldigas.

Som exempel kan nämnas en möjlig lektion i engelska om William Shakespeare. Att inte bara nämna någon enstaka pjäs utan presentera en lista över all hans produktion ger en helhetsbild. Sedan kan någon enstaka pjäs eller enstaka citat studeras. Inom kemi brukar det periodiska systemet visas upp där alla grundämnen finns uppradade. Mer sällan görs en översikt över alla molekyler eller alla kemiska reaktioner. Inom matematik kan en översikt över alla ekvationer som finns vara upplysande. Ämnets komplexitet och mångfald blir då uppenbar och eleven får en riktigare bild av verkligheten.
​
Det elementära bör utvecklas till något som ger större insikter och förståelse. Att ge hela bilden av något skulle tillfredsställa elevens vilja att förstå och utmana dess inlärningspotential. Detta görs alltför sällan.
0 Comments



Leave a Reply.

    Arkiv

    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017

    Kategorier

    Alla
    Användbarhet
    Berättande Pedagogik
    Betyg
    Bildning
    Det Aktuella
    Det Elementära
    Det Sunda Förnuftet
    Formalbildning
    Förståelse
    Historia
    Humanism
    Information
    Innehåll
    Konst
    Kunskap
    Matematik
    Mening
    Nytta
    Prov
    Reformpedagogik
    Språk
    Statsintresse
    Vetenskap

    RSS-flöde

    ​<span id="blogportalstats" title="166361"></span>
    <script type="text/javascript">
    (function() {
    var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true;
    s.src = 'https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/js/stats/blogstat.js';
    var x = document.getElementsByTagName('script')[0];
    x.parentNode.insertBefore(s, x);
    })();
    </script>
Proudly powered by Weebly
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg