Betyg i skolan brukar försvaras av bland annat två argument. Det första är att eleverna måste rangordnas. De bästa ska skiljas ut för att sedan fortsätta studera och sedermera ingå i statsapparaten eller näringslivet där de ska tjäna nationen.
Det andra är att de ska motivera eleven. Eleven tävlingsinstinkt ska odlas och de ska delta i en kapplöpning där det gäller slå sina kamrater i intellektuella prestationer. Båda dessa motiv till betyg i skolan kan ifrågasättas. När det gäller rangordning så är det oändligt många elever som utvecklar ett motstånd mot skolan. Ett av skälen till det kan vara att de inte uppskattar samhällets behov av att sortera dem i tidig ålder och bestämma över deras yrkesval. Motståndet gör att de inte pluggar till proven och därmed får låga betyg. Det är inte brist på begåvning hos dessa elever utan brist på lydnad och motivation. Att rangordnas intellektuellt är heller ingen angenäm upplevelse. Får man dåliga betyg stämplas man som dum vilket kan vara traumatiskt. Konflikter mellan elever kan bli följden av detta och ett ohälsosamt klimat kan uppstå i klassrummet. Ofta anses det opassande att plugga till prov bland eleverna. Betygshetsen förfelar sin verkan och skapar passivitet och ointresse. Det är också tveksamt om proven är goda begåvningsmätare. Endast ett fåtal förmågor mäts; ofta sådant som t.ex. att tala, skriva och då använda sig av en inlärd vokabulär. Dessa är i och för sig viktiga men samhället frågar också efter andra färdigheter som t.ex. mognad och social kompetens som inte betygssätts i skolan. Betygen ska också ha en viss spridning, alla kan inte få bra betyg. De sämre betygen behövs för att statistiken ska se bra ut. Dagens betygshets som inställt sig efter de senaste kursplanerna gynnar inte eleven, främst för att kunskaperna inte är anpassade till dagens verklighet. Kunskaperna pluggas in till prov och glöms sedan bort. Eleven förstår att betygen är en konstruktion som samhället använder sig av för att förtrycka eleven. Betyg är något som är till för skolan och samhället som sorteringsmekanism. Den är inte till för elevens inlärning. Hur många begåvningar går inte förlorade i sorteringen vid tidig ålder med hjälp av prov? Deras framtid bestäms av skolresultatet som till stor del bygger på betygsatta prov. I stället borde skolan vara så intressant och lärorik att betyg inte behövs. Motivationen skulle bli större än med dagens betygssystem. Eleven vill lära sig om innehållet är relevant och allsidigt. Den lär sig mer och färdigheter utvecklas fortare. Betyg behövs inte, varken för rangordning eller för att höja studiemotivationen hos eleven. Låt eleven lära sig för att undervisningen är intressant och viktig, inte för att få bra betyg.
1 Comment
Ingemar Dahlgren
26/10/2018 22:46:20
Intressant tanke. Jag funderar på hur betygshetsen hänger ihop med psykisk ohälsa som ökar bland ungdomar och unga vuxna. Hörde att det finns studier på universitetsstuderande där stressen minskade när betygsskalan ändrades till endast godkänd eller underkänd.
Reply
Leave a Reply. |
Arkiv
September 2018
Kategorier
Alla
<span id="blogportalstats" title="166361"></span>
<script type="text/javascript"> (function() { var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true; s.src = 'https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/js/stats/blogstat.js'; var x = document.getElementsByTagName('script')[0]; x.parentNode.insertBefore(s, x); })(); </script> |