En studie i skolsystemet
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg
Bild

skolsystemetblogg

July 08th, 2017

8/7/2017

0 Kommentarer

 

Inledande information kan hjälpa eleven i olika övningar

Om eleven ska skriva en uppsats, fälla ett omdöme eller om läraren vill organisera en diskussion i klassrummet kan det vara bra att inleda med att förmedla information.

Om eleven t.ex. ska diskutera en lag (om det nu funnes ett juridikämne) och bedöma om den är bra måste först eleven sättas in i ämnet. Förmodligen har eleven inte funderat över frågan och har därför inte möjlighet att bedöma den. Eleven måste ”briefas”.

Om en diskussion ska föras om t.ex. ett aktuellt debattämne infinner sig en liknande situation. Eleverna är inte insatta i politiska eller sociala frågor. De är därför tysta och det går trögt med diskussionen. Om de däremot informeras om vad det rör sig om, vilka åsikter man kan ha, kan det gå bättre.

Här kan man också informera om de argument de olika lägren i samhället använder. Det blir en debattlektion som ger kunskap om de argument som finns. Det skapar en förståelse för att det finns olika sidor av en fråga och att flera åsikter kan försvaras.

Även som förberedelse inför en uppsats kan informativ kunskapsöverföring vara något som ger eleven förutsättningar att klara uppgiften på ett bättre sätt. Eleven får ett material att förfoga över och kan välja ut det som den finner lämpligt och konstruera sitt skrivande.

Den elev som inte bedrivit så mycket studier i någon fråga över huvud taget behöver denna inledande information, den kan bekanta sig med de olika ståndpunkterna och sedan välja vilken som överensstämmer med elevens egen och så att säga ”upptäcka” sin egen åsikt. Detta kan vara utvecklande och identitetsskapande.

Det är också en lektion i civilitet och skapar insikter i samhällets och demokratins funktionssätt. Debatteknik och argumentationskonst blir mer bekant för eleven och dessa kunskaper gör det lättare att följa med i t.ex. de debattprogram som förekommer i media.

Eleven kan också lära sig också att olika lägers styrs av egna intressen och att dessa leder till att argument föds. Likaså är det informativt att göra klart att argumenten hos olika läger finslipas under lång tid samt att de förbereds kollektivt och sedan försvaras offentligt av deras företrädare.
​

Att förlita sig på elevens egen förmåga, utan att hjälpa den att formulera sina åsikter, är en elitistisk syn. Det främjar de lever som kommer från hem som lär sina barn argumenteringskonst och försvar av politiska ståndpunkter eller åsikter i tvistefrågor. Resultaten blir ojämna i klassen. Med information höjs den genomsnittliga nivån på uppsatserna och diskussionerna i klassrummet får fler och mer engagerade deltagare. 
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Arkiv

    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017

    Kategorier

    Alla
    Användbarhet
    Berättande Pedagogik
    Betyg
    Bildning
    Det Aktuella
    Det Elementära
    Det Sunda Förnuftet
    Formalbildning
    Förståelse
    Historia
    Humanism
    Information
    Innehåll
    Konst
    Kunskap
    Matematik
    Mening
    Nytta
    Prov
    Reformpedagogik
    Språk
    Statsintresse
    Vetenskap

    RSS-flöde

    ​<span id="blogportalstats" title="166361"></span>
    <script type="text/javascript">
    (function() {
    var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true;
    s.src = 'https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/js/stats/blogstat.js';
    var x = document.getElementsByTagName('script')[0];
    x.parentNode.insertBefore(s, x);
    })();
    </script>
Proudly powered by Weebly
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg