En studie i skolsystemet
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg
Bild

skolsystemetblogg

Lärare tvungna att göra egen research

10/5/2018

0 Kommentarer

 
Det dagsaktuella uppmärksammas sällan i skolan. Kursplanerna skrevs för många år sedan och likadant är det med skolböckerna som även de har minst något år på nacken. Det är en omöjlighet för dessa att behandla något nytt. Endast gamla företeelser ingår i skolsystemet.

Det aktuella förbehålls media som ofta inte används i skolan. Trots att nyhetsflödet väcker sådant intresse hos läsare och tittare väljer skolan att inte ägna detta något utrymme i undervisningen.

Detta är fel. Skolans elever (speciellt i sekundärundervisningen) är intresserade av det dagsaktuella. Det senaste inom ett område, nya fenomen eller upptäckter upplevs som intressanta av eleven.

Men att ta med dagsaktuellt innehåll ställer visa nya krav på läraren, det krävs särskild kompetens som kanske inte alla besitter. Inga skolböcker kan här användas. Läraren måste följa med nyhetsflödet, läsa tidningar och titta på nätet för att leta efter nyheter inom sitt ämne. Hemsidor ska sökas igenom, kanske måste forskare och institutioner kontaktas i jakt på något intressant och stimulerande. Universitet, museer måste konsulteras. Ska lokalt innehåll inkluderas måste företag, kommuner eller andra aktörer vara informationskällor.

De mest uppenbara källorna blir kanske tidningar och nyheter på nätet. Men det duger inte att enbart lita till dessa. De har inte samma roll som skolan i samhället. Tidningar har ingen pedagogisk uppgift. De är till för att tjäna pengar.

Det förklaras inte mycket i tidningarna.  I skolan, däremot, ska bedrivas upplysning och undervisning. Om det dagsaktuella tas upp i undervisningen, börjar skolan därför konkurrera med pressen, t.ex. med populärvetenskaplig eller lokal press.  Den letar själv efter material, kontaktar experter inom olika områden och letar rätt på för ämnet relevanta uppgifter.

Detta kan vara ovant för många lärare. Att plöja tidningar och nyheter är också tidskrävande. Det dagsaktuella kan också vara tekniskt avancerat eller svårförklarat. Det behövs specialkompetens för att eleverna ska förstå och kunna tillgodogöras sig materialet.

Det är orimligt att alla lärare ska söka relevanta uppgifter som kan användas i undervisningen. Lärarens tid är begränsad och ofta nämns att lärarens arbetsbelastning är för hög. Att läraren dessutom skulle ägna tid åt att göra arbetsmaterial är inte rimligt.

Att alla lärare skulle söka var för sig är också något som kan kritiseras. Det är inte effektivt. Det vore heller inte effektivt att utbilda alla lärare till detta.
​
Låt därför speciella pedagoger ägna sig åt att söka rätt på det dagsaktuella och sammanställa sådant som kan vara intressant och utvecklande för eleven. Låt dessa göra pedagogiskt material och med nutida teknologi distribuera detta till alla lärare. Kanske kan det göras på central nivå. En annan metod är att hoppas på privata aktörer. Att ge utrymme åt båda kan vara ett tredje alternativ.
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Arkiv

    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017

    Kategorier

    Alla
    Användbarhet
    Berättande Pedagogik
    Betyg
    Bildning
    Det Aktuella
    Det Elementära
    Det Sunda Förnuftet
    Formalbildning
    Förståelse
    Historia
    Humanism
    Information
    Innehåll
    Konst
    Kunskap
    Matematik
    Mening
    Nytta
    Prov
    Reformpedagogik
    Språk
    Statsintresse
    Vetenskap

    RSS-flöde

    ​<span id="blogportalstats" title="166361"></span>
    <script type="text/javascript">
    (function() {
    var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true;
    s.src = 'https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/js/stats/blogstat.js';
    var x = document.getElementsByTagName('script')[0];
    x.parentNode.insertBefore(s, x);
    })();
    </script>
Proudly powered by Weebly
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg