En studie i skolsystemet
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg
Bild
Klicka här när du vill redigera.

skolsystemetblogg

Skolan ska inte göra eleven gudomlig

1/7/2018

0 Comments

 
​Johann Heinrich Pestalozzi hette en inflytelserik reformpedagog som verkade i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Jag har på annat håll på den här hemsidan kritiserat honom för vad jag kallar ”euklidisk elementarism”; metoden att dela upp läroämnen i sina minsta beståndsdelar, elementen, för att sedan kombinera dem och gradvis komma till det mer komplicerade.

Men Pestalozzi hade också andra tankar som är värda kritik. Några av dem har jag hittat i ett citat taget från volym 18 av hans samlade verk (hämtat från M.R. Heaffords bok ”Pestalozzi” sid. 60). Så här lyder citatet: ”Att underordna intellektuell undervisning den moraliska följer direkt av erkännandet av undervisningens grundläggande mål: höjandet av oss själva till en känsla av den inre värdigheten av vår natur och av den rena, högre, gudomliga varelse som finns inom oss” (min övers.).

Jag har flera invändningar mot tänkesättet att eleven ska bli gudalik. En sådan tanke kan, för det första, påverka innehållet i undervisningen. Det kan leda till att läraren letar efter eviga ”gudomliga” inslag och exempel, kanske till att ”rena”, ”klara” strukturer tas fram och premieras och att tillämpningar, praktisk verklighet och samtidsperspektiv (historia är vackrare än nuet) inte ingår i undervisningen.

Idén att studier gör dig till en bättre människa, gör dig god, placerar dig på en högre nivå än den som saknar utbildning är också, enligt min mening, inte gångbar. En människas moral bestäms inte av utbildningsnivå.  Att läsa, skriva och räkna är praktiska färdigheter som inte garanterar moralisk förträfflighet. Både Stalin, Lenin, Pol Pots ledare och nazitidens militärer var utbildade och de var inga moraliska föredömen. Dessutom betyder det faktum att vissa kulturer inte uppfunnit skriftspråket inte att individerna i dessa samhällen saknade värdighet och högtstående moral. Tanken att människor har lika värde ligger i detta.

Jag förordar en annan syn på undervisning. Den leder inte uppåt, till något högre eller heligt. Med det jag kallar ”informativ” undervisning orienteras eleven inför kommande utmaningar, förbereds för livet, kunskapsmängden breddas för att eleven ska kunna förstå och delta i samhället. Informativ undervisning är på så sätt horisontell. Den leder inte uppåt. Att ha gått i skola gör dig inte bättre men det förbättrar dina möjligheter att klara dig i livet.
​
Fram för informativ undervisning! Fram för ämnen som säger något om världen vi lever i! Bort med tanken om rena, högre kunskaper som gör dig moraliskt högtstående! Den gör eleven en otjänst i att den inte tar fasta på elevens engagemang i samtiden och inte uppmuntrar och vägleder eleven när den tar initiativ att handla och agera. Med information om jordnära ting kan eleven guidas i sin fortsatta vardag och kanske göra stora saker men inte för den skull vara gudomlig.

0 Comments



Leave a Reply.

    Arkiv

    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017

    Kategorier

    Alla
    Användbarhet
    Berättande Pedagogik
    Betyg
    Bildning
    Det Aktuella
    Det Elementära
    Det Sunda Förnuftet
    Formalbildning
    Förståelse
    Historia
    Humanism
    Information
    Innehåll
    Konst
    Kunskap
    Matematik
    Mening
    Nytta
    Prov
    Reformpedagogik
    Språk
    Statsintresse
    Vetenskap

    RSS-flöde

    ​<span id="blogportalstats" title="166361"></span>
    <script type="text/javascript">
    (function() {
    var s = document.createElement('script'); s.type = 'text/javascript'; s.async = true;
    s.src = 'https://www.bloggportalen.se/BlogPortal/js/stats/blogstat.js';
    var x = document.getElementsByTagName('script')[0];
    x.parentNode.insertBefore(s, x);
    })();
    </script>
Proudly powered by Weebly
  • hem
  • om hemsidan
  • kontakt
  • skolsystemetblogg